Preloader image LOADING

Shembati Gatabo

kr165.00 ink. Mva.

Smak: Røde druer, epler, fruktig og leskende

Land: Burundi

Opprinnelse: Kayanza

Bønnetype: Rød Bourbon

Prosess: Vasket

250 gram

Kjøp nå med
Kategori:

Beskrivelse

Shembati er en kaffe som falt i smak hos mange forrige sesong og endelig har siste innhøsting ankommet!

Nytt denne sesongen er at kaffen er sortert mer nøyaktig ut ifra et spesifikt område, Gatabo, som refererer til navnet på bakketoppen og lokalsamfunnet hvor kaffebærene høstes.

Generelt har kaffe fra Burundi en svært kompleks sødme når de behandles rett, denne kaffen fra vaskestasjonen Shembati er et godt eksempel på dette.
Vaskestasjonen Shembati er ganske unik i Burundi, teamet har et stort engasjement for å produsere og behandle kvalitetskaffe og en av tingene vi har sett som resultat av dette, er den ekstreme nedgangen av potetdefekten, en defekt som har gitt Burundi et dårlig rykte i mange år.
Deres harde arbeid har betalt seg og deres kaffe har oppnådd bedre og bedre kvalitet gjennom årene, både i holdbarhet og cupscore.
En annen nyhet denne sesongen er en egen tørrmølle som gir dem enda bedre kontroll over kvaliteten og gir flere muligheter for sortering.

Shembati er en vaskestasjon som ble bygget i 2016, det er en mellomstor vaskestasjon hvor de mottar ca 700 tonn kaffebær pr sesong. De har omtrent 200 tørkesenger og samler generelt kaffebær fra kooperativer. Men landskapet i Burundi betyr at samfunnene ligger i mellom åser, og dette kan ofte bety små mikroklimater som er spesifikke for hvert område.
Hovedhøsten starter normalt i mars, med topp rundt mai (avhengig av høyde og vær) og avsluttes i juli.

Shembati vaskestasjon har strenge rutiner for mottak av kaffebær. Bærene sorteres av bøndene på mottaksstasjonene på hevede bord, og de har til og med små flotasjonstanker for sortering ved levering. Vaskestasjonen ligger høyt og klimaet er kaldt, noe som betyr at det er lettere å kontrollere fermenteringstiden.
Prosesseringen starter vanligvis med en 12 timers tørr fermentering. Deretter graderes kaffen i vaskekanaler i 3-4 grader basert på tetthet før 12-18 timers bløtlegging i rent vann. Derfra går kaffen til tørking under skygge med håndsortering av våte bønner før kaffen legges på forhøyede tørkesenger i solen.
Tørking tar vanligvis 15-20 dager, avhengig av klima og nedbør. Det er ikke uvanlig med regn under tørking, og de må være raske til å dekke til kaffebønnene når de ser skyene bygger seg opp.