Nensebo

kr205.00kr770.00 ink. Mva.

Varenummer: I/A Kategori:

Beskrivelse

Land: Etiopia
Område: Sidamo – West Arsi – Nensebo
Vaskestasjon/kooperativ: Riripa
Bønnetype: Wolisho og Kurume
Prosess: Natural
Smak: Tropisk frukt, mango, banan, floral

Denne vaskestasjonen ligger inn mot grensen mot Bale Mountain-skogen, og den er en ganske ny våtmølle som ble bygget i 2019 for å kunne gjøre prosesseringen av kaffen nærmere der den dyrkes. West Arsi skiller seg ut som et av de beste områdene for dyrking av kaffe innenfor Sidamo, da de har en overflod av nedbør tidlig på sesongen og så bare sporadiske byger mot og gjennom innhøstingen. Bøndene i dette området nyter også godt av tett og skyggefull skog, og det er 742 bønder ,med en gjennomsnittlig gårdsstørrelse på fra en halv og opp mot 2 hektar, som sammen leverer sine kaffebær til vaskestasjonen. Det finnes normalt mellom 1800 og opp mot 2400 trær per hektar, og gjennomsnittlig bærproduksjon per tre er normalt ca 3 kg.

Innhøstingen i alle de store vekstområdene i Etiopia startet bra i november i 2022. Avlingene var totalt sett unormalt gode, noe som historisk sett burde ha betydd en reduksjon i prisene ut i sesongen, men økt konkurranse om kaffene forhindret dette fra å skje. Det lages rett og slett mindre kaffe i dette landet en det etterspørres.
Kaffebærene blir plukket manuelt og for hånd, og de blir sortert etter modenhet, kvalitet og densitet før videre bearbeiding.

Prosessering:
Når kaffen behandles med naturlig bearbeiding som denne, tørkes kaffebærene med alt skall og fruktkjøtt intakt. Kaffe legges etter første sorteringer ut lag som er ca 2cm høye og tørkes over flere uker, deretter etterfulgt av ny runde håndsortering av defekter, før skall så blir fjernet. Etter dette vil kaffen pakkes i juteposer og lagres på det lokale lageret, nøye kategorisert og atskilt etter prosess og klassifisering. Denne lagringen bidrar til å stabilisere kaffen slik at man får en jevnere restfuktighet. Kaffen vil normalt oppbevares her 1-2 måneder før de flyttes videre til tørrmøllen, hvor pergamenthinnen, som hittil har beskyttet kaffen, fjernes rett før eksport.

Tilleggsinformasjon

Størrelser

250g, 1kg