Preloader image LOADING

Mokanesa

kr165.00 ink. Mva.

Smak: Fersken, lime, jasmin, saftig og floral

Land: Etiopia

Opprinnelse: West Arsi

Bønnetype: Heirloom

Prosess: Vasket

 

250 gram

Kjøp nå med
Kategori:

Beskrivelse

Mokanesa Bulga vaskestasjon

Mokanesa er en privat eid kommunal vaskestasjon, eid av Israel Degfa, i Dimtu-området i Sidama. De samler og kjøper kaffebær fra forskjellige småbønder. De jobber for å øke kvaliteten og forbedre prosesseringen på vaskestasjonen.

Mokonisa Bulga er oromifa og betyr «de sterkeste menneskene».

Bøndene:
1978 småbønder leverer daglig små mengder kaffebær til vaskestasjonen.
Bøndene har i gjennomsnitt en gårdsstørrelse på mindre enn 2 hektar. De fleste kaffene er som standard organisk dyrket. Organisk kompost er vanlig, beskjæring mindre vanlig. En bonde kan typisk ha mindre enn 1500 trær pr hektar, og et tre produserer vanligvis kaffebær som gir ca 100-200 gr grønn kaffe.

Bønnetyper:
En blanding av lokale forbedrede bønnetyper som Certo og lokal Wolisho. Kaffe som vanligvis vokser naturlig i skogen (forrest coffee), dyrkes på familienes små tomter. Bønnetypene kalles samlet som Etiopisk Heirloom, som er en myriade av lokale, nasjonale Typica-hybrider og nye forbedrede bønnetyper basert på de gamle stammene.

Produksjonsprosess (vasket):
Pulper: Tradisjonell disk pulper
Fermentering: 48 timer våt.
Vasket og gradert i kanaler: Ja
Bløtlegging: ca 24 timer i rent vann.
Tørketid: 10-12 dager

Hele, modne kaffebær håndsorteres for umodne og overmodne av bøndene før de leveres til prosessering. Skall og fruktkjøtt fjernes av en skivepulper og graderes etter tetthet i pulperen. Bønnene blir deretter fermentert under vann i ca 48 timer, avhengig av værforholdene. Etterpå graderes kaffen i vaskekanaler med vannstrøm som separerer kaffen etter tetthet. Deretter bløtlegges den i 12-24 timer i rent vann før den flyttes til tørkbordene.

Tilleggsinformasjon

Vekt 0.25 kg