Preloader image LOADING

Mahembe

kr170.00 ink. Mva.

Smak: Bjørnebær, sort te, tørket frukt og melkesjokolade.

Land: Rwanda

Opprinnelse: Nyamasheke

Bønnetype: Bourbon

Prosess: Vasket

250 gram

Kjøp nå med
Kategori:

Beskrivelse

Mahembe er en privateid vaske stasjon som også dyrker sine egne kaffetrær, eid av Justin Musabyiama. Justin har vokst opp i lokalområdet og etter å ha flyttet rundt en stund besluttet han å komme hjem og investere i samfunnet ved å bygge en vaskestasjon på sin fars kaffeplantasje.

Han har en egen gård på 8 hektar og kjøper kaffebær fra omkringliggende småbønder. Dette området er ikke så godt kjent for kvalitetskaffe som noen andre deler av Rwanda, men har et økende antall bønder som dyrker kaffe i høyere høyder. Likevel er denne kaffen unik, med forskjeller fra andre kaffe i Rwanda generelt, og med stort potensial.

Sesongen i Rwanda varer som regel fra mars til august, men dette kan også skifte, litt avhengig av været og høyden kaffen blir dyrket på.

Gårdene er generelt svært små, eid av familier som har noe land med kaffetrær og som tar vare på plantene og plukker kaffebærene selv.
Det finnes en rekke småbønder i lokalbefolkningen som leverer kaffebær til Mahembe vaskestasjon for prosessering, i tillegg dyrker Justin også egne kaffebær.

Konkurransen for å få kaffebær kan være ganske tøff og bønder kan levere til hvilken vaskestasjon de vil. For å kunne opprettholde tilgangen på kaffebær er Justin avhengig av å ha et godt forhold til bøndene og å kunne tilby konkurransedyktige priser, hans røtter og historie i dette samfunnet bidrar også til å styrke disse relasjonene.

Klimaet gjennom det meste av sesongen i Rwanda er relativt kaldt, noe som bidrar til å kontrollere gjæringsprosessen. En Penagos eco pulper brukes her for å fjerne skall og 70% av fruktkjøttet. Kaffen blir deretter våtfermentert i 10-12 timer. Etter dette blir bønnene sortert og vasket i kanaler. De separeres i to grader basert på tetthet før kaffen bløtlegges i rent vann i tanker i 16 timer.

Bønnene blir først tatt til forhåndstørkingsbord, som er under skygge, og der mens bønnene fortsatt er våte, blir mye håndsortering gjort, da det er mye lettere å se defekter på dette tidspunktet. Bønnene tørkes så på afrikanske tørkesenger i opptil 21 dager, kaffebønnene dekkes av skyggenett midt på dagen når solen er mest intens, under regn og om natten.