Githembe AA

kr205.00kr770.00 ink. Mva.

Varenummer: I/A Kategori:

Beskrivelse

Land: Kenya
Område: Kiambu
Kooperativ: Thiririka FCS
Vaskestasjon: Githembe
Bønnetype: SL28, SL34, Batian, Ruiru 11
Prosess: Vasket
Smak: Balansert, Solbær, Sitrus og Plomme

I januar i år, var Idar i Kenya for å besøke kooperativer og vaskestasjoner, og samtidig smake og velge ut kaffe for 2023-sortimentet. Githembe var en av kaffene som skilte seg positivt ut, blandt flere hundre andre kaffer. I notatene fra cuppingen i januar, står det bla.: god intensitet, ren frukt, saftig og kompleks!
Thiririka var også et av kooperativene Idar besøkte på turen. En viktig forbedring kooperativet har gjort det siste året, er nye tørkebord, fra de eldre bordene som var laget av tre, til nye bord av metall. De nye bordene er høyere over bakken, stødigere og med stivere netting og større bordflate. Høyden gjør at kaffen får mer luft og tørker bedre, samt at arbeidsstillingen for arbeiderne er ergonomisk bedre. Stødigheten gjør at det er lettere å jobbe med kaffen når den ligger på bordet og at bordet tåler vekten av våt kaffe. Stivere netting gir en jevnere tørking av kaffebønnene, fordi det forhindrer at kaffen siger sammen i tykkere lag på midten av bordet. Større bordflate gjør det mulig å tørke større mengder kaffe, noe som er spesielt viktig når innhøstingen er på sitt mest travle og store mengder kaffe skal tørkes. Og siden de nye bordene er av metall, krever de også mindre vedlikehold og er lettere å rengjøre.

Githembe er en av tre vaskestasjoner som eies av Thiririka Farmers Cooperative Society (FCS). Kaffen blir pulpet og vasket på Githembe og deretter sendt til Kiganjo-fabrikken (også eid av Thiririka) for tørking. Githembe har rundt 1500 aktive bønder som dyrker SL 28, SL 34 og Batian.
Innhøstingen er normalt fra oktober til desember, og kaffen fraktes vanligvis ut fra mars- april. Årlig produksjon er ca 4100 sekker á 60 kg.
Pulping:
Når de starter pulperen trekkes kaffebæreene av tyngdekraften ned i maskinen. De bruker normalt en Agaarde eller lignende merker. Kaffen i pergament flyter videre fra pulperen med vann slik at bønnene kan skilles av tetthet. De tetteste bønnene vil synke og pumpes rett gjennom en kanal til gjæringstanken som P1 (pergament 1) som er det vi vanligvis kjøper.
Fermentering:
Etter pulping tørrfermenteres kaffen i egnede betongtanker. Normalt fermenteres de i 18-24 timer. Mange steder gjøres en mellomvask hver 6. – 8. time, noe som betyr at de tilsetter vann, rører opp pergamentet og tømmer det igjen.
Vasking og bløtlegging:
Når fermenteringen er fullført og slimlaget (fruktkjøttet på bønna) er oppløst, blir kaffen i pergamentet vasket i vaskekanaler og gradert igjen etter tetthet. De lettere bønnene vil flyte av og de gjenværende bønnnene av god kvalitet vil normalt ligge i rent vann i opptil 24 timer.
Tørking:
Etter bløtlegging tørkes kaffen på nettingmatter i opptil en dag, og flyttes deretter til de klassiske tørkebordene. Tørketiden varierer mellom 12 og 20 dager avhengig av vær og nedbør.

Kenya Oversikt:
Kenya produserer hovedsakelig vasket kaffe, og regnes av mange som verdens ledende kvalitetsprodusent. Det er mer enn 700 000 kaffebønder (småbønder) som representerer omtrent 55 % av produksjonen. Resten produseres hovedsakelig av store gårder kjent som Estates.

Nesten all vår kaffe fra Kenya dyrkes av småbønder, hver med bare 1-2 hektar jord. Mange bønder vil dyrke forskjellige avlinger både for eget bruk og videresalg, og en bonde kan ha så lite som 100 kaffetrær. Bøndene er organisert i kooperativer som fungerer som paraplyorganisasjoner, hvor småbrukerne leverer kaffebærene sine til vaskestasjoner for foredling.
Mottak av råvarer fra bonde skjer på vaskestasjonene, eller på egene oppsamlingspunkt. Når bøndene ankommer leveringsstedet, må de normalt tømme nyplukket kaffebær utover for å sortere ut umodne, overmodne og CBD-infiserte kaffebær.

Mange av bøndene er omgitt av flere vaskestasjoner og de står fritt til å velge hvor de skal levere avlingene sine. På grunn av det tradisjonelle og velfungerende auksjonssystemet i Kenya, blir kvalitet belønnet med høyere priser. De bedre vaskestasjonene vil tiltrekke seg flere bønder ved å produsere kaffe som tjener de høyeste prisene, som igjen går tilbake til bøndene i form av en ekstra betaling. Etter at kostnadene for markedsføring og klargjøring er trukket fra, kan, i noen tilfeller, opptil 90 % av salgsprisen gå rett tilbake til bonden.

På tørrmøllen holdes all kaffe atskilt før auksjonen, og det er en fin mulighet til å smake seg gjennom de alle ulike kvalitetene som er tilgjengelig. Vår leverandør får vanligvis smake mange avlinger på møllen eller laboratoriet for å plukke ut kaffe, før de går inn i auksjonskatalogen. Hver gang vår leverandør har funnet en kaffe og ønsker å kjøpe denne, vil en markedsføringsagent forhandle prisen direkte med produsentene, i dette tilfellet, kooperativet. Kooperativet kan dermed velge om de ønsker å selge til tilbudt pris, eller om de heller vil prøve å selge kaffen gjennom auksjonen (med risiko for ikke å få samme pris der).

Det kenyanske systemet er transparent for bøndene, og det meste er vanligvis delt opp i små partier og ulike kvaliteter. Hvis du kjøper kaffe direkte (dvs. ikke gjennom auksjonen), forventer produsentene å få priser over de gjennomsnittlige auksjonspriser på daværende tidspunkt. I tillegg er systemet transparent ettersom alle vet hvor mye som går tilbake til samfunnet etter at kostnadene for prosessering og markedsføring er trukket fra.

Faktisk konkurrerer mange av de mer seriøse kooperativene og våtmøllene, da de får inn avlinger fra de samme områdene, og de legger både innsats og stolthet i å betale høyeste priser til bøndene sine.

Tilleggsinformasjon

Størrelse

250g, 1kg