Gatomboya

kr205.00kr770.00 ink. Mva.

Produktnr: I/A Kategori:

Beskrivelse

Land: Kenya
Område: Nyeri
Kooperativ: Barichu Farmers Cooperative Society
Gård: ca600 småbønder
Vaskestasjon: Gatomboya
Høyde: 1800 moh.
Bønnetype: SL28 og SL34
Prosess: Vasket

Gatomboya er en vaskestasjon vi har handlet fra flere ganger, og hver gang er vi like begeistret over kvaliteten de leverer!

Nyeri er kjent for sine intense, komplekse og smaksrike kaffer, og denne kaffen er ingen unntak. Området består hovedsakelig av småbruksgårder kalt smallholders. Hver lille gård har ca100 kaffetrær hver. De er organisert i Cooperative Societies som fungerer som paraplyorganisasjoner for vaskestasjonene der småbrukerne leverer kaffebærene sine til foredling.

Gatomboya vaskestasjon er en del av Barichu Farmers’ Cooperative Society. På vaskestasjonen mottar de kaffebær fra ca600 småbønder, hver med et gjennomsnitt på 0,4 hektar dedikert til kaffedyrking. Deres totale produksjon er omtrent 350 tonn kaffebær per år. Bøndene dyrker hovedsakelig SL28 og SL34, men kan også ha andre sorter blandet inn.

Behandling
Nyplukkede kaffebær blir håndsortert for umodent og overmodent av bøndene før prosessering. En Agaarde skivepulper fjerner skall og det aller meste av fruktkjøtt. Kaffen graderes etter tetthet i 3 kvaliteter gjennom pulperen. Grad 1 og 2 går hver for seg til fermentering, og grad 3 regnes som lav kvalitet og går til kommersielle markeder. Kaffen fermenteres i 16-24 timer under tett skygge. Etter fermentering, blir kaffen vasket og igjen gradert etter tetthet i vaskekanaler før den blir bløtlagt under rent vann fra Gatomboya-elven i 16-18 timer.

Tørking:
Kaffen tørkes i solen, i opptil 21 dager på afrikanske tørkesenger. Kaffen dekkes med plast midt på dagen for å beskytte mot sol, og om natten for å beskytte mot fukt.

Gatomboya er et kikuyu-ord som betyr «sump», og refererer til landets sumpete natur som egner seg bra for å dyrke pilrot, men det finnes mange gode områder for kaffedyrking også.

Gatomboya er en av de vaskestasjonene som gang på gang har vist oss hvor kompleks og deilig kenyansk kaffe kan være. Når den høstes og behandles rett, kan de produsere kaffe som gir oss gåsehud.

I en periode måtte Gatomboya leve under operasjonelle hindringer på grunn av politisk turbulens i regionen. Vi er imidlertid veldig glade over å se at de er tilbake på sporet, inkludert returen av et utviklingsprogram. Dette programmet ledes av Tropical Farm, et selskap som støtter småbønder med å øke kaffeproduksjonen sin samt hjelpe vaskestasjonene med kvalitetskontroll og innføre full sporbarhet til deres prosesseringsmetoder og øvrig praksis.

Den årlige gjennomsnittlige nedbøren i området er 1400 mm. Temperaturene ligger hovedsakelig mellom 14 og 25 celsius. Jordsmonnet rundt Mount Kenya er rik vulkansk jord, hovedsakelig Nitisol, en type jord som ofte finnes i høylandet og i bratte vulkanskråninger. Nitosol er utviklet fra vulkanske bergarter og har bedre kjemiske og fysiske egenskaper enn annen tropisk jord.

De viktigste blomstringene er i februar – mars, hovedavlingen fra oktober til desember, og kaffen er normalt tilgjengelig for kjøp mellom januar og april. Dette vil si at fersk kaffe fra Kenya ankommer Norge fra mars-april på det tidligste, og det meste av import til Europa er ferdig til juli.

Tilleggsinformasjon

Vekt I/A
Størrelser

250g, 1kg