Preloader image LOADING

Gatomboya AA

kr191.00 ink. Mva.

Smak: Saftige bjørnebær, bringebær og pasjonsfrukt, silkemyk munnfølelse

Land: Kenya

Opprinnelse: Nyeri

Bønnetype: SL28 og SL34

Prosess: Vasket

Kjøp nå med
Kategori:

Beskrivelse

Vaskestasjonen Gatomboya ligger i Nyeri, et område i Kenya som er kjent for å produsere noen av landets beste kaffer. Kaffebønder fra nærområdet leverer kaffebær til vaskestasjonen, hvor de så sorteres og våtforedles med svært høye krav til kvalitet.
Resultatet er en usedvanlig ren og silkemyk kaffe med smak av saftige bjørnebær og bringebær, samt frisk pasjonsfrukt.

Opprinnelse: Gatomboya – Barichu Farmers Cooperative Society
Gatomboya Factory (vaske stasjon) er en del av Barichu Co-operative Society. Gatomboya samler kaffebær fra ca 600 småbønder. Deres totale produksjon er ca 350 tonn kaffebær pr år. Fermentering gjøres med ferskt vann fra Gatomboya elven.

GATOMBOYA er et kikuyu-ord som betyr «sump» på grunn av det sumpete området, noe som gjør det til et godt område for dyrking av Pilerot (Arrowroot).

Barichu Cooperative Society ligger i Nyeri i Sentral-Kenya. Nyeri er kjent for kaffer med intense, komplekse og smaksrike smaksprofiler. Det består av hovedsakelig småbønder, hver med rundt 100 trær. De er organisert i kooperative samfunn som fungerer som paraplyorganisasjoner for fabrikkene (våtmøller), hvor bøndene leverer kaffebær til behandling.

Årlig gjennomsnittlig nedbør i området er 1400 mm. Temperaturene er hovedsakelig mellom 14 og 25 grader. Jordene rundt Mount Kenya består av rike vulkanske jordarter. Hovedsakelig en jordart som heter Nitisol. Nitisol forekommer ofte i høylandet og i vulkanske åssider. Den utvikles fra vulkanske bergarter og har bedre kjemiske og fysiske egenskaper enn andre tropiske jordarter.

De viktigste blomstringene er i februar – mars, hovedhøsten fra oktober til desember og kaffen er vanligvis tilgjengelig mellom januar og april.

Bønnetyper:
Bøndene dyrker hovedsakelig SL 28 og SL 34. Små mengder andre bønnetyper kan forekomme.

Gradering:
AA, AB og PB refererer til bønnestørrelsen.

Produksjonsprosess:
Kaffebær blir håndsortert for umodne og overmodne bær av bøndene før de leveres til prosessering. En Agaarde skivepulpemaskin fjerner skall og fruktkjøtt. Kaffene graderes etter tetthet i 3 grader av pulperen. Grad 1 og 2 går rett til fermentering. Grad 3 regnes som lav klasse. Kaffen fermenteres i 16-24 timer under skygge. Etter fermentering blir kaffene vasket og igjen gradert etter tetthet i vaskekanaler før den til slutt bløtlegges i rent vann fra Gatomboya-elven i 16-18 timer.

Tørking:
Kaffen soltørkes i opp til 21 dager på afrikanske tørkesenger. Kaffen dekkes av plast om ettermiddagen og om natten.