Chelbesa

kr196.00kr734.00 ink. Mva.

Varenummer: I/A Kategori:

Beskrivelse

Land: Etiopia
Område: Yirgacheffe – Gedeo
Vaskestasjon: Chelbesa
Bønnetype: Wolisho og Dega
Prosess: Vasket
Smak: Lime, bringebær, jasmin, floral

Chelbesa vaskestasjon ligger på 2100 moh, nærme Worka Town i Gedeb, der det større område ofte omtales som Yirgacheffe. Chelbesa er en av de større steder for produksjon i området, med et samlet areal på 1240 hektar kaffefarmer. Denne spesifikke stasjonen kjøper kaffeavlingen fra ca. 615 bønder, alle lokalisert i nærområdet. Plasseringen av denne vaskestasjonen er nær gårdene, noe som betyr at ingen bonde trenger å transportere kaffebærene sine i mer enn 40 minutter før de kommer frem til bearbeiding.

Gårdene er i gjennomsnitt mellom 0,5 til 2 hektar store, og ligger mellom 1925 og 2110 moh. Antall trær pr hektar varierer fra ca1800 til ca2400, og de vokser i en rik og fruktbar, rød jord. Bøndene her lar kaffen modnes godt før de høster, de vet at dette gir mulighet for mer sødme i koppen. Da Alexander, vår kontakt i Tropiq Ethiopia, besøkte tidlig i sesongen, ventet bøndene på å høste kaffebærene sine, selv om det var mange røde bær på trærne. Deres forklaring var at Gudene ville fortelle dem det nøyaktige tidspunktet for å starte høsting, og at de ville få vite når avlingen på på trærne var passelige røde, mest søte og dermed klare til plukking.

Denne kaffen innhøstes for hånd når den er moden og håndsorteres før de mates inn i en tradisjonell Agaarde Discpulper. Her blir både skall og fruktkjøtt fjernet før man sorterer bønnene (inntakt i sitt pergament) gjennom vannseperasjon som 1. eller 2. kvalitet, dette bestemt av tettheten i bønnene og hvordan de flyter gjennom vannet som frakter kaffen til videre behandling.

Etter pulping og sortering venter fermentering/våtgjæring, som går over 72 timer i vannbad. Kaffen blir så vasket ved å føres videre gjennom kanaler med vann og sorteres nok en gang etter tetthet, i vannet. De lavere kvalitetene vil flyte i overflaten og fjernes, og bare de tettere og derfor høyere kvalitetene skilles ut og tas vare på for seg. Herfra blir all kaffe av beste sorteringer bløtlagt på nytt i rent vann i 2 timer, før den går videre til tørking og ny håndsortering. Kaffen blir deretter lagt ut i 2 cm høye lag og tørket over en 10 dagers periode, etterfulgt av enda en håndsortering før den overføres til jutesekker, i lager, på vaskestasjonen. Denne prosessen bidrar til å kondisjonere kaffen og oppnå en jevnere fuktighet. De vil normalt lagres 1-2 måneder før de flyttes videre til tørr-mølle, som siste ledd før eksport.

Tilleggsinformasjon

Strørrelse

250g, 1kg